Waar gaat dit blog over?

Dit blog gaat over mijn ervaringen, inzichten en vragen.

Sunday, 17 March 2013

Patronen in beweging

Onze spieren zijn dom. Zij reageren op zenuwprikkels die ze vertellen of ze moeten samentrekken of ontspannen. Bij normale beweging gaat deze prikkel uit ons centrale zenuwstelsel naar de vezels van de spier. Deze spier geeft informatie over de spierspanning, stand van ons lichaam en beweging terug aan het zenuwstelsel.

Als er letsel optreed dan reageert dit centrale zenuwstelsel direct. Zonder dat je het bewust bent worden bewegingspatronen aangepast om het aangetaste deel te ontzien. Zo kan spierspanning van spieren rond een gewricht worden verhoogd om beschadigde pezen te ontzien. Het aangetaste deel heeft zo de rust om te herstellen. Wanneer het letsel is hersteld blijft soms het aangepaste bewegingspatroon bestaan. Het kan stijfheid, maar bijvoorbeeld ook een verkeerde lichaamshouding tot gevolg hebben. Dit kan de oorzaak zijn van chronische klachten.

Door middel van gerichte bewegingen kan het patroon weer aangepast worden. Kleine, onbelaste bewegingen geven het zenuwstelsel informatie over de hoeveelheid spierspanning die er nodig is. Het verbeterd de coördinatie van de beweging en het bereik van een gewricht. Hoe langer het verkeerde patroon in gebruik is des te meer oefening er nodig zal zijn het patroon te verbeteren.

Niet alleen grote blessures leiden tot aangepaste bewegingspatronen. Ook een litteken van een operatie of bijvoorbeeld een blaar op je voet kan dit effect hebben. Wat ook van belang is dat wanneer een aangepast patroon de balans aantast, zoals bij een enkel of knie blessure, dit een effect heeft op een groot deel van het lichaam. Het gewicht zal door het andere been of meer naar de binnen of buitenkant van het been gedragen worden. Hiervoor zullen vele spieren in voet, been, rug en buik een andere spierspanning moeten krijgen dan optimaal is. Het verbeteren van dit patroon heeft dan ook een effect op een groot deel van het lichaam.

Onze spieren mogen dan dom zijn maar de aansturing ervan door ons centrale zenuwstelsel is zeker geavanceerd te noemen.

No comments:

Post a comment