Waar gaat dit blog over?

Dit blog gaat over mijn ervaringen, inzichten en vragen.

Wednesday, 24 April 2013

Hamstring release

Tijdens een yoga les liep ik weer eens tegen mijn 'te korte' hamstrings aan. Enkele maanden geleden heb ik tijdens een Trager Approach training ervaren dat mijn hamstrings vooral te gespannen zijn.
 Dit kun je zelf voelen als je op een stoel zit. Aan de binnenkant van je knie, op je bovenbeen voel je dan aan beide zijden een gespannen pees lopen. Als je ontspannen zit moet je deze zonder moeite in kunnen drukken. Zo niet dan heb je stijve hamstrings.
Enfin, ik kon dus weer eens mijn benen niet strekken terwijl ik voorover boog. Ik merkte dat als ik met mijn vingers druk zette op de spier en dan los liet ik enkele millimeters verder kwam. Als ik op de aanhechting van de spier drukte ( onder de knie op het onderbeen) was dit nog effectiever.
Na de les heb ik dit thuis ook verder geoefend. Ook op mijn zitbeenderen. Daarna was ik me bewust genoeg van deze spieren en de spanning. Ik kon daarna naar voren buigen tot ik spanning voelde. Dan inademend de druk op de spier opvoeren door hem aan te spannen. Daarna op de uitademing ontspannen en enkele millimeters naar voren buigen. Dit tot ik uiteindelijk met bijna rechte benen bij mijn tenen kom! Dat kon ik al jaren niet meer!
De volgende dag nog een aantal maal geoefend door te buigen tot ik spanning voelde. Dan de spanning verhogen door, terwijl ik de positie vasthoud, de spieren aan te spannen die mijn benen buigen. Hierna loslaten door mijn benen te strekken. Zo in enkele stappen naar mijn tenen.
Nu kan ik zonder voorbereiding bij mijn tenen!

Zo zie je maar weer, als je het in het hoofd ruimte geeft dan volgt het lichaam vanzelf. En andersom natuurlijk!
No comments:

Post a comment